Viatges (imaginats) a la Lluna: de Kepler a Tintín

Del cicle de  Ciència "50 anys de l'arribada a la Lluna: un gran impuls d'avenços científics"

Viatges (imaginats) a la Lluna: de Kepler a Tintín

Viatjar a la Lluna ha estat un desig acariciat llargament pels éssers humans. En aquesta conferència es passarà revista a alguns autors que han expressat aquest somni a través de la literatura. El més antic? Llucià de Samòsata, el qual, ja al segle II dC, va imaginar un viatge a la Lluna i al Sol, en un vaixell volador sense cap altra propulsió que la dels vents "extremosos". Analitzarem quins mecanismes s'imaginaven aquests autors per arribar a la Lluna i si tenien base científica i tecnològica o no.

Després de Llucià de Samòstata, ens acostarem a la figura de Johannes Kepler. Aquest astrònom va imaginar el seu viatge a la Lluna sent transportat amb l'ajuda de dimonis lunars, un somni que va publicar a la seva obra Somnium. En temps més recents, explicarem el viatge lunar que Tintín va dur a terme, com també la presència canina que va fer a la Lluna el cèlebre personatge dels Peanuts, Snoopy. Altres "viatgers literaris" que van imaginar un viatge selenita van ser Jules Verne o H. G. Wells.

Javier Ordóñez Rodríguez, qui ens relatarà aquesta fascinació humana per la lluna, és catedràtic emèrit d'Història de la Ciència (UAM). Llicenciat en Físiques i doctor en Filosofia a la Universitat Complutense de Madrid. Ha estat membre del Consell Consultiu de la Càtedra Alfonso Reyes (ITESM, Monterrey, Mèxic), i Gastprofessor al Max Plank Institut for the History of Science (Berlín).

Modera Mónica Blanco Abellán, professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya, especialista en Història de les Matemàtiques.

Consulta la informació del cicle aquí.

Horaris

Dimarts 12 de març, a les 19 h

Comentaris

El preu de la conferència inclou la entrada a les exposicions temporals.

Promocions

Inclou entrada al Museu
50% descompte Clients Caixabank

Col·labora

UPC EETAC

MÉS ACTIVITATS D'AQUEST CICLE DE Ciència

Conferències, trobades i debats

De Galileu a la cerca de vida al sistema solar

Quan Galileu va descobrir l'existència de llunes a Júpiter, el model geocèntric de l'univers va trontollar definitivament. Des d'aleshores, l'exploració de la nostra Lluna i altres satèl·lits del sistema solar ens ha permès repensar la concepció que tenim de l'espai.

Conferències, trobades i debats

L'origen de la Lluna i els efectes que té en la Terra

Gràcies a l'astrofísic Jordi Gutiérrez, aprofundirem en els efectes que exerceix la Lluna sobre la Terra i en les possibilitats científiques que ofereix el nostre satèl·lit natural.

Conferències, trobades i debats

Ser astronauta avui: els reptes de l'espai

L'astronauta Reinhold Ewald visita CosmoCaixa per explicar-nos quins requisits són necessaris per afrontar un viatge espacial, alguns dels seus reptes actuals i compartir les experiències que ha viscut a l'Agència Espacial Europea (ESA).