Viatges (imaginats) a la Lluna: de Kepler a Tintín

Conferència - Trobada

Viatges (imaginats) a la Lluna: de Kepler a Tintín

Viatjar a la Lluna ha estat un desig acariciat llargament pels éssers humans. En aquesta conferència es passarà revista a alguns autors que han expressat aquest somni a través de la literatura. El més antic? Llucià de Samòsata, el qual, ja al segle II dC, va imaginar un viatge a la Lluna i al Sol, en un vaixell volador sense cap altra propulsió que la dels vents "extremosos". Analitzarem quins mecanismes s'imaginaven aquests autors per arribar a la Lluna i si tenien base científica i tecnològica o no.

Després de Llucià de Samòstata, ens acostarem a la figura de Johannes Kepler. Aquest astrònom va imaginar el seu viatge a la Lluna sent transportat amb l'ajuda de dimonis lunars, un somni que va publicar a la seva obra Somnium. En temps més recents, explicarem el viatge lunar que Tintín va dur a terme, com també la presència canina que va fer a la Lluna el cèlebre personatge dels Peanuts, Snoopy. Altres "viatgers literaris" que van imaginar un viatge selenita van ser Jules Verne o H. G. Wells.

Javier Ordóñez Rodríguez, qui ens relatarà aquesta fascinació humana per la lluna, és catedràtic emèrit d'Història de la Ciència (UAM). Llicenciat en Físiques i doctor en Filosofia a la Universitat Complutense de Madrid. Ha estat membre del Consell Consultiu de la Càtedra Alfonso Reyes (ITESM, Monterrey, Mèxic), i Gastprofessor al Max Plank Institut for the History of Science (Berlín).

Modera Mónica Blanco Abellán, professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya, especialista en Història de les Matemàtiques.

Consulta la informació del cicle aquí.

Horaris

Dimarts 12 de març, a les 19 h

Comentaris

El preu de la conferència inclou la entrada a les exposicions temporals.

Promocions

Inclou entrada al Museu
50% descompte Clients Caixabank

Col·labora

UPC EETAC

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

Conferències, trobades i debats

El museu es mira al mirall

En aquesta conferència, impartida per Guillermo Fernández, s'aborda com es poden comunicar les matemàtiques mitjançant els recursos del llenguatge museogràfic.

ENTRADA 5 €

50 % de dte. clients de CaixaBank

Conferències, trobades i debats

DIALOGA: Innovació, tecnologia i ciència per reduir les desigualtats

En aquesta sessió de DIALOGA persones expertes en innovació, ciència i tecnologia aportaran idees per reduir les desigualtats al món.

ENTRADA 5 €

50 % de dte. clients de CaixaBank

Altres

Spherium

Spherium fa servir la ciència-ficció per brindar al públic un viatge captivador per l'univers que no deixarà ningú indiferent. Acompanya l'Alia i en Len en aquesta emocionant odissea!

ENTRADA 5 €

50% dte. Clients CaixaBank