Universo Oscuro Imagen Principal Universo Oscuro Imagen Principal Universo Oscuro Imagen Principal

UNIVERS FOSC

Saps què és l’energia fosca?, i la matèria fosca? Esbrina la resposta d’aquestes grans preguntes de la cosmologia actual i moltes més al programa del Planetari Univers fosc.

Desenvolupat per l’American Museum of Natural History, aquest fascinant programa de planetari a cúpula completa en 2D revela el progrés assolit en el coneixement del cosmos.

Descarrega AQUÍ els horaris d'aquesta i altres activitats.

entrada 5 €

50 % de dte. clients de CaixaBank

Envia'l a un amic o amiga

 “TODO LO QUE EXISTE EN EL UNIVERO ES FRUTO DE LA OPORTUNIDAD Y LA NECESIDAD.”

DEMÓCRITO

Mitjançant escenes increïblement detallades del cosmos i exquisides representacions basades en dades reals d'alguns dels fenòmens astronòmics més espectaculars, Univers fosc ens revela, d'una manera rigorosa però amena alhora, com ha progressat el nostre coneixement sobre l'univers al llarg dels anys.

Univers fosc explora les grans preguntes a les quals s'enfronta la cosmologia actual, com ara quina és la naturalesa de la misteriosa matèria fosca o què és l'encara més enigmàtica energia fosca. Reconèixer i comprendre els grans reptes actuals de l'astrofísica ajuda a valorar el coneixement científic i la importància de la recerca en la comprensió de l'univers. Aquesta projecció, adequada per a estudiants a partir d'ESO, persegueix il·luminar la vessant oculta del cosmos.

LA VESSANT OCULTA DEL COSMOS

Tot i que encara tenim davant nostre grans enigmes que se’ns escapen sobre la naturalesa del cosmos, és molt el que hem après al llarg del temps, especialment durant el passat segle xx. Fa tot just cent anys, els astrònoms pensaven que la nostra galàxia, la Via Làctia, constituïa la totalitat de l’univers. En canvi, avui podem afirmar que mai en la història de la humanitat havíem tingut una visió tan precisa sobre l’univers com la que tenim actualment. No obstant això, és moltíssim el que ens queda per esbrinar: tan sols el 5 % de la matèria que forma el cosmos s’ha pogut descriure, la matèria ordinària. El 95 % restant roman, per ara, en la foscor de la nostra ignorància. Els reptes que afrontem són, sens dubte, colossals.

Vols rebre totes les novetats sobre Cosmocaixa puntualment en el teu correu?

S’estima que d’aquest 95 % de l’univers que no coneixem, un 72 % és energia fosca, i el restant 23 %, matèria fosca. De moment, les dues són indetectables, ja que no emeten cap mena de radiació. L’existència de la matèria fosca, predita per l’astrònom suís Fritz Zwicky el 1933, es pressuposa perquè exerceix efectes gravitatoris sobre la matèria ordinària que sí que es poden comprovar. I pel que fa a l’energia fosca, terme encunyat pel cosmòleg nord-americà Michael Turner el 1998, s’assumeix que és la causant de l’actual expansió de l’univers. No obstant això, cap prova observacional ha pogut evidenciar l’existència de cap d’aquests “foscos components”. Fins i tot hi ha investigadors que, en treballs recents, apunten que potser no n’hi hagi en absolut. Amb el temps, ho descobrirem.