Fotografiant l'invisible: primera imatge d'un forat negre
Altres

Fotografiant l'invisible: primera imatge d'un forat negre

Els forats negres, els objectes més extravagants predits per la teoria de la relativitat general d’Einstein, són regions de l’espai de la qual l’enorme massa produeix la singularitat o “forat” on la gravetat és tan alta que ni tan sols la llum pot escapar. Aquest mes d'abril s'ha aconseguit fotografiar per primera vegada a un d'ells, després d'unir els senyals rebuts pels diferents radiotelescopis que conformen el Telescopi Horitzó de Successos, un telescopi virtual tan gran com tota la Terra.

Aquest forat negre, la imatge del qual ha estat captada gràcies a una col·laboració internacional de més de 200 astrofísics, es troba a uns 55 milions d'anys llum de la Terra, al centre de la galàxia M87, i en la seva imatge s'aprecia l'horitzó de successos delineat per la llum de la matèria que gira al seu voltant. L'anell de llum és tan gran com 20 sistemes solars, i només pot estar produït per un forat negre tan immens com 6.500 milions de vegades la massa del nostre Sol.

L'astrofísic Jose Luís Gómez Fernández, investigador de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (CSIC), membre del consorci internacional Event Horizon Telescope i principal desenvolupador d'uns dels algoritmes informàtics usats en l'obtenció de la imatge del forat negre, ens explicarà els detalls de aquesta fita astronòmic.

Horaris

Dimecres 12 de juny, a les 19 h

Comentaris

Conferència en castellà

Promocions

50 % de dte. clients de CaixaBank

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

Explainers

Entrada museu 6 €

Clients CaixaBank entrada gratuïta

Spherium

entrada 6 €

50% dte. Clients CaixaBank

La mosca

entrada 6 €

50 % de dte. per a clients de CaixaBank. L'entrada a les CosmoNits inclou l'accés al Museu, a l'exposició temporal i a la projecció de la pel·lícula.