L'origen de la Lluna i els efectes que té en la Terra

Del cicle de  Ciència "50 anys de l'arribada a la Lluna: un gran impuls d'avenços científics"

L'origen de la Lluna i els efectes que té en la Terra

La Lluna es va formar com a resultat d'un xoc colossal entre un protoplaneta i la Terra fa uns 4.000 milions d'anys. Per la seva gran mida i massa, es considera que forma un sistema doble juntament amb el nostre planeta, un fet anòmal dins del sistema solar. La Lluna exerceix una forta influència sobre el medi ambient de la Terra, ja que hi causa les marees, que afecten els corrents marins, i també estabilitza l'eix de rotació terrestre, que és essencial per poder mantenir el cicle de les estacions.

Com la presència de la Lluna afecta la vida al nostre planeta? Com seria una Terra sense Lluna? Aquests interrogants, encara sense resposta definitiva, obren un camp fascinant en la cerca dels requeriments de la vida al nostre planeta i més enllà. I si a la Lluna hi ha indicis de com era la Terra primitiva? Pot ser que encara hi pervisquin, continguts en fragments de roca que van ser arrancats durant aquella tremenda col·lisió que va tenir lloc a l'albada del sistema solar.

A càrrec de Jordi Gutiérrez Cabello, professor del departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya. És astrofísic especialista en evolució estel·lar, particularitzant en les primeres estrelles del Univers i el seu impacte en l'evolució química de la Galàxia. Autor de llibres sobre astronomia i director científic del programa educatiu MartXXI, entre d'altres activitats de caràcter divulgatiu.

Modera Mariona Badenas, astrofísica per la Yale University, R & D Space Engineer.

Consulta la informació del cicle aquí.

Horaris

Dimarts 19 de març, a les 19 h

Comentaris

El preu de la conferència inclou la entrada a les exposicions temporals.

Promocions

50 % de dte. clients de CaixaBank

Col·labora

UPC EETAC

MÉS ACTIVITATS D'AQUEST CICLE DE Ciència

Conferències, trobades i debats

De Galileu a la cerca de vida al sistema solar

Quan Galileu va descobrir l'existència de llunes a Júpiter, el model geocèntric de l'univers va trontollar definitivament. Des d'aleshores, l'exploració de la nostra Lluna i altres satèl·lits del sistema solar ens ha permès repensar la concepció que tenim de l'espai.

Conferències, trobades i debats

Viatges (imaginats) a la Lluna: de Kepler a Tintín

L'historiador Javier Ordóñez Rodríguez relata la fascinació humana per la Lluna, a través dels viatges que molts escriptors han imaginat i plasmat a les seves obres.

Conferències, trobades i debats

Ser astronauta avui: els reptes de l'espai

L'astronauta Reinhold Ewald visita CosmoCaixa per explicar-nos quins requisits són necessaris per afrontar un viatge espacial, alguns dels seus reptes actuals i compartir les experiències que ha viscut a l'Agència Espacial Europea (ESA).